Is online relatietherapie iets voor jou?

LGBT couple dealing with her problems in online psychotherapy using laptop at home.

Je denkt dat je elkaar goed kent. Maar soms kan een behandeling mensen openen en zichzelf confronteren, waardoor voorheen onbekende aspecten aan het licht komen. Soms verbergen mensen bepaalde psychologische problemen voor elkaar om de relatie niet te belasten. Relatietherapie is het herontdekken van jezelf, anderen en zowel jezelf als koppel.

Wanneer is het tijd voor relatietherapie?

Het gaat bij veel stellen vaak fout omdat jullie beide een druk leven leiden, steeds langs elkaar heen leven en komen uiteindelijk tot de conclusie dat jullie niet meer bij elkaar passen. Wellicht hebben jullie al geprobeerd erover te praten, maar is er weinig veranderd. Misschien verloopt de communicatie erg moeizaam en is er een derde persoon nodig om de problemen vanaf buitenaf te analyseren. Je wilt liever uit elkaar, dan de problemen oplossen. Relatietherapie kan dan een goede optie zijn om het toch nog te proberen.

person in black long sleeve shirt holding babys feet

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie gaat voornamelijk om goed leren communiceren met je partner. Je leert echt naar elkaar te luisteren terwijl de ander zijn verhaal doet. De relatietherapeut kan dan als buitenstaander een goede behandeling bieden aan het koppel. Hierbij brengt de therapeut bepaalde knelpunten samen en probeert deze samen op te lossen. Vaak kan dit emotioneel erg zwaar zijn, maar het voelt wel als een opluchting.

Online relatietherapie

Als jij en je partner liever niet de deur uit willen voor een sessie, of een te druk leven hiervoor hebben, is online relatietherapie de beste oplossing. De gesprekken met de relatietherapeut vinden dan online plaats via de webcam, maar chatten is ook een optie. Dit kan ontspannender aanvoelen om over gevoelige onderwerpen te praten.

(Bron: qruunschram.nl)